Reklama
 
Blog | Jiří Jelínek

S rodinou na výlet: Zábavní park, nebo detenční centrum?

V posledních dnech vzbuzuje ubytování uprchlíků v Bělé spoustu vášní. Ombudsmanka Šabatová, OSN i zahraniční tisk kritizují postup české vlády. Policisty nastalá situace nebaví a ministr Chovanec se plácá po zádech, jak se mu podařilo několika humánními opatřeními zastavit příliv imigrantů.

Tu správnou otázku si ovšem zatím nikdo nepoložil. Je lepší strávit s rodinou čas v zábavním parku, nebo v detenčním táboře? Otázka to není jednoduchá a pravda bude (jako vždy) někde uprostřed. Jistě si ombudsmanka nevymýšlí, ale návštěva zábavního parku s nebezpečnými atrakcemi, davy a maskoty v propocených kostýmech také není žádný med. Už od počátků písemnictví kromě těch s vlastizrádci existují i seznamy pro a proti. A podobný seznam využijeme při rozlousknutí našeho oříšku. Protože máme každý jiné priority, průběžné skóre uvedené v závorkách považujte pouze za orientační.

12209109_10207850235995953_760735866_o

Reklama

Jeden vstup do zábavního parku trvá den. Do detenčního centra aspoň měsíc.
(0:1)

V zábavním parku vás může někdo napadnout, protože tam není dost sekuriťáků. V detenčním centru je jich dost, ale můžou vás napadnout.
(1:1)

Dopravní dostupnost zábavních parků nebývá nejlepší. Pokud máte tmavší pleť a tváříte se unaveně, stačí si chvilku počkat a někdo vám do detenčního centra zavolá individuální dopravní servis PČR.
(1:2)

Do zábavního parku vás s rodinou bez peněz nepustí. Do detenčního tábora ano a až při odchodu vám vystaví účet na desetitisíce.
(2:3)

V Legolandu mohou porušit vaše zákaznická práva. V Bělé porušují ta lidská.
(3:4)

Když si nedáte pozor, v zábavním parku se vám může přejíst dítě a bolí je pak bříško. Když si nedáte pozor v detenčním táboře, shodí za pobyt 10 kg.
(4:4)

Na návštěvu zábavního parku za pár měsíců možná zapomenete. O pobytu v Bělé budete vyprávět ještě vnoučatům.
(4:5)

Holý fakt, že v České republice je víc detenčních center než velkých zábavních parků, svědčí o oblíbenosti mezi návštěvníky. Ne náhodou se spousta uprchlíků baví natolik, že v Bělé nechají všechny svoje úspory.
(4:6)

Hovoříme o důstojnosti migrantů, ale dokud se strachem nepomočíme v domě hrůzy v zábavním komplexu, víme vůbec, co je to ztratit důstojnost?
(4:7)

12194470_10207853477997001_1398270815_o

Podle nejlepšího kritéria pravdy – seznamu – nám to vychází zhruba nerozhodně. Ale na rovinu, jedná se pouze o myšlenkový experiment. Slušný Čech na rozdíl od studentů a imigrantů nemá čas na rekreaci, protože buď pracuje, nebo sbírá víčka. A pokud čas má, nebude složitě vybírat, ale pojede tam, kam to má blíž. Proto jsem si dovolil do mapy naznačit svodové oblasti. Zelená znamená detenční centrum, červená velký zábavní park a bílá znamená, že to je daleko všude.

kraje-cr

Stejně jako předpokladem fungující demokracie je dobře informovaný volič, je podmínkou fajn výletu s rodinou znalost alternativ. Proto doufám, že ať už se rozhodnete jakkoliv, bude to i díky několika výše zmíňeným srovnáním k vaší radosti.

Autor má výhrady k systému i na facebooku.