Reklama
 
Blog | Jiří Jelínek

Donald Trump: Poslední rána apokalypsy

Blíží se rok 2016 a s ním i prezidentská volba v USA. Není tedy překvapením, že kampaně jsou v plném proudu už teď. Událost takového rozměru vždy přiláká řadu kandidátů, kteří sice nemají šanci uspět, ale jejich zapojení do předvolebního kolotoče je příjemným zpestřením pro senzacechtivé diváky. Před čtyřmi roky byl nejvýraznějším z takových šašků Donald Trump, jehož kandidatura byla promyšleným krokem k získání publicity. Proto i letos veřejnost svým oznámením pobavil. Jenomže něco je jinak a jak v průběhu roku čísla začala napovídat, že by se mohl stát republikánským kandidátem, většině komentátorů při smyslech začal tuhnout úsměv na tváři. Zatím ale ještě odpalovací kódy k jaderným zbraním nenosí v peněžence a Sarah Palin není jednu mrtvolu daleko od toho stát se první prezidentkou USA. Můžeme se tedy Donaldem Trumpem bavit, na strach a obavy bude času dost.

Poslední ranou apokalypsy je meteoritický déšť.

Poslední ranou apokalypsy je meteoritický déšť.

Donald Trump o sobě rád mluví jako o muži, který svoje jmění poctivou prací zhodnotil z ničeho na několik miliard. A skutečně. Příběh syna majitele restaurace je inspirující. Trump vybudoval pomocí strategických rozhodnutí a neobvyklé intuice stavební podnik, který je dodnes považován za důkaz, že americký sen existuje. To je ale příběh Freda Trumpa, který svému synovi poskytnul praxi, prostředky a kontakty, aby si mladý Donny na Manhattanu mohl zahrát Monopoly. Donald Trump se ohání obrovským počtem pracovních míst, která vytváří, ale kdyby ho čtyřikrát po zbankrotování nevykoupila americká vláda, má teď míň zaměstnanců než vlasů.

Na to stát se celebritou nestačí mít peněz, že si můžete vytapetovat koupelnu stodolarovkami. Určitě ale pomůže, když to uděláte. Nebo můžete uprostřed New Yorku postavit obří barák a vytesat na něj svoje jméno. Za zkoušku stojí i produktové řady kolínských, golfových holí, obleků a kšiltovek. Všechno s nápisem TRUMP. Donald Trump má údajně tak velké ego, že i když má sex se supermodelkou, myslí u toho na sebe a představuje si místo jejího obličeje vlastní tvář.

Ovšem mnohem vydatnější stravou pro Trumpovu egománii bylo spuštění reality show Apprentice, která má za sebou už čtrnáct sérií a je velkým hitem. Díky různě ponižujícím úkolům v ní vylučovací metodou Donald vybírá vítěze, kterého u sebe zaměstná. A přesně tímto pořadem vstoupil do života i mně. Měl jsem pocit, že když jsem s pomocí Master Chefa zdokonalil svoje kulinářské dovednosti, třeba zhlédnutím několika sérií Apprentice zbohatnu. To se nestalo.

Volba prezidenta způsobuje, že za několik posledních měsíců jsme byli vystaveni většímu počtu skandálů a špatných vtipů Donalda Trumpa než za mnoho předchozích let dohromady. A to zesílení intenzity se na nás projeví podobně, jako na rodině žijící posledních deset let v Temelíně povečeření tablet obohaceného uranu. Zblázní se nám zažívání a umřeme. Donald Trump začíná být fenoménem, který nelze ignorovat.

Imigrační politika je v Trumpově podání jenom další hřebík do rakve nudy. Jeho prarodiče do USA přicestovali z Německa a jeho matka ze Skotska. Ze tří jeho (ex)manželek pochází dvě z východní Evropy. Přitom jako prezident by se podle svých slov pokusil prosadit vystavění nové a lepší zdi na hranici s Mexikem, posílení hlídek a deportaci ilegálních imigrantů, jejichž počet se odhaduje na 11 milionů a jichž během své kariéry využíval jako levné pracovní síly. To je nejen pokrytecké, ale i hloupé, naivní, zlé a s ohledem na trumpovskou metriku drahé. Nenarcisnímu jedinci, který netrpí bludy, se ovšem nahánění milionů Mexičanů po USA, legitimování všech, kteří jsou od pohledu trošku jižnější, a především jejich přeprava zdá nechutná. Donald Trump s touto vizí přichází ve chvíli, kdy už i velký počet republikánů za určitých podmínek souhlasí s amnestií pro ilegální imigranty.

Jak moc si váží žen, zhruba poloviny oprávněných voličů, lze vytušit z tohoto smazaného tweetu, kde hodnotí šance Hillary Clinton stát se dobrou prezidentkou.

11825182_10153548209439743_577325379785327518_n

„Když Hillary Clinton nedokáže uspokojit manžela, proč si myslí, že by dovedla uspokojit Ameriku?“

Při debatě republikánských kandidátů ho důkladně připravená moderátorka Megyn Kelly zahnala do kouta a to nejlepší, na co se zmohl, bylo naznačit, že k dobře položeným otázkám vedla její špatná nálada způsobená menstruací. Jeho vnímání žen korunuje snad jen představa komplimentu vlastní dceři – že má krásné tělo a kdyby nebyl její otec, určitě s ní randí.

Ve většině průzkumů zatím Trump drtí ostatní republikánské kandidáty. V okamžiku, kdy si uvědomíme, že nafoukanost, šovinismus a navrhování nesmyslných a zjednodušujících řešení není pro získání podpory nevýhodou, ale přínosem, všechno začíná dávat smysl. Polovina republikánů, která podporuje Donalda Trumpa, je přesně ta stejná polovina, která si myslí, že Barack Obama je muslim, protože je černoch a divně se jmenuje.

Přestože má americký prezident relativně velké pravomoci, naštěstí i jeho svazuje legislativa. Pokud se uskuteční tato noční můra a Donald Trump se nakonec stane prezidentem, většinu svých fantasmagorických vizí tedy nebude mít možnost naplnit v celém rozsahu. A až mu to někdo vysvětlí, raději se zaměří na pozlacení plotu kolem Bílého domu.

A nebo jsem se s titulkem spletl. Možná je Donald Trump čtyři jezdci apokalypsy. Snad mi to Dürer odpustí.

A nebo jsem se s titulkem spletl. Možná je Donald Trump čtyři jezdci apokalypsy. Snad mi to Dürer odpustí.

Autor je vtipný také na Facebooku.

Reklama