Reklama
 
Blog | Jiří Jelínek

Dopis ČTK. Z Facebooku do pošty

Nazvat Taru Hudson mužem je asi stejně přesný popis jako nazvat okupaci bratrskou výpomocí. Proto jsem rád, že si moji kamarádi dali tu práci a po objevení tohoto článku sepsali níže přiložený dopis, sehnali podpisy iniciativ a nechali se podepsat i mě.

Dobrý den,

reagujeme na Vaši zprávu přetištěnou na iDNES.cz jako „Britský transsexuál dosáhl přemístění z mužské do ženské věznice‟ (http://zpravy.idnes.cz/transexual-tara-hudson-byl-premisten-do-veznice-pro-zeny-pzh-/zahranicni.aspx?c=A151031_065533_zahranicni_cen). Způsob, jakým mluví o Taře Hudsonové, totiž považujeme za extrémně nešťastný až neetický.

V celém článku je pro Taru Hudsonovou používán mužský rod, indikující názor autora zprávy, že Tara Hudsonová je muž. Tento jev, v angličtině známý jako misgendering, je klasickou formou nepřátelství vůči trans lidem, jimž je takto odpírána možnost identifikovat se jako příslušníci genderu, jimž se cítí být, resp. kterým skutečně jsou. Trans lidé, jak v článku citovaná kampaň správně připomíná, čelí diskriminaci. Ta velkou měrou spočívá právě v neochotě společnosti přijmout trans lidi tak, jak se cítí a jak se prezentují. Mnozí trans lidé proto svůj skutečný gender tají a tento konflikt mezi jejich vnitřně cítěným genderem a vnější prezentací opačného genderu zákonitě vede k vážným duševním poruchám, které příliš často končí tragicky.

Jako důležitá zpravodajská agentura máte významný vliv na společenskou diskuzi i její jazyk. S tím se pojí i nemalá zodpovědnost. Výše zmiňovaným článkem jste odmítli brát na vědomí genderovou identitu Tary Hudsonové, a tím se začlenili do té části společnosti, která nepřijímá trans lidi jako celistvé lidské bytosti zasluhující respekt a vstřícnost stejně jako lidé, jejichž gender se shoduje s pohlavím v rodném listu. Zprávu tedy považujeme za diskriminující a neetickou. Navrhujeme proto následující:

  1. Okamžité opravení zprávy tak, aby respektovala Taru Hudsonovou jako trans ženu, včetně výměny rodů sloves za ženské a nahrazení mužských zájmen ženskými; nahrazení slova „transsexuál‟ za „trans žena/trans lidé‟; nahrazení slov „sexuální menšina‟ za prosté „menšina‟ (jelikož transgender stav nemá se sexualitou cokoliv společného a Tara Hudsonová nepatří do „genderové menšiny‟, protože je ženou); přeformulování části druhého odstavce na „výtržnice, která […] se po většinu svého dospělého života otevřeně identifikuje jako žena‟ (původní formulace implikuje, že Tara Hudsonová byla v dětství chlapcem, přičemž byla ve skutečnosti dívkou, kterou okolí považovalo za chlapce).
  2. Zavedení interních standardů ČTK k informování o trans otázkách, kde se lze inspirovat např. metodikou organizace GLAAD http://www.glaad.org/transgender či přednáškou organizace Transparent Prague https://www.youtube.com/watch?v=KQ4hQpxZSQ4 .

 

Věříme, že se zachováte vstřícně a společensky zodpovědně.

 

S pozdravem,

 

Za jednotlivce:

Dominik Miketa
Ivana Recmanová
Jaroslav Vávra
Anežka Michnová
Tereza Růžičková
Jiří Jelínek
Kateřina Peterková
Petr Pávek
Hana Grygarová
Marie Štefanidesová
Karolína Havlínová
Irena Kotíková

 

Za organizace:

Transparent, z.s.
Prague Pride
Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu, z. s.
TransFusion, z.s.
Feministická společnost Univerzity Karlovy

Reklama